Udstillingen er kraftigt ændret på grund af oversvømmelse men dele af den kan stadig opleves.
Programmet kan ses under program.
Bjerge og klipper forvitrer og bliver til sandkorn. Vind og havstrømme flytter sandet over oceaner. Det lagrer sig i vidtstrakte landskaber. Steder bliver til og forsvinder igen. Fire gange i døgnet trækker tidevandet en milliard kubikmeter vand gennem Vadehavet, flytter mudder og sand og skaber vade- og sandflader. Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, er et sted, der bliver til hver dag.
Udstillingens titel First There is a Mountain gør opmærksom på, at alt omkring os er i forandring.
- Citat af Qingyuan Weixin, 9. århundrede
Blåvandshuk, der er den nordligste del af Vadehavet, opstod for 2000-3500 år siden, hvor øerne Langli, Fanø og Rømø eroderede bort, før de først ca. 1500 år senere dukkede op igen. Siden da har mennesker boet ved kysten og indrettet sig efter tidevandets og vindens luner. Plantager er plantet for at holde sandet væk fra landbrugsjorden, mens sandbunden få kilometer derfra er fredet.
De fleste har leget med sand. Det kan være hvidt, gråt, brunt og sort, men tæt på indeholder det alle farver. Det danske strandsand indeholder 95% kvarts, som blev bragt hertil med istiden. Sand flytter sig konstant, alligevel forsvinder det aldrig og bliver et habitat - over vand for tanglopper og insekter, i vadesandet for sandorme, slikkrebs, muslinger og fisk.
Noget sand bliver udvundet til byggematerialer, mens andet bliver brugt i sandfordringer på lokalt og globalt. Og mens det dyrebare sand svinder ind, breder det sig i tørkeramte områder. Som ingrediens i beton, kystbeskyttelse og naturkraft bliver sand hurtigt hvirvlet ind i politiske dagsordener, lokalt og globalt.
Udstillingen First There Is A Mountain er kurateret af Empathic Environments, som består af kunsthistoriker Stenka Hellfach og arkitekt maa og journalist Tyra Dokkedahl. I deres samarbejde undersøger, udfolder og formidler de steders betydninger og potentialer og udvikler kunstprojekter, der forbinder mennesker til steder.
Empathic Environments arbejder på tværs af kunst, arkitektur og landskab og udvikler strategier, kunstprojekter, udstillinger, faglige seminarer og events. Empathic Environments har blandt andet udviklet kunststrategien i Varde Kommune (2021).
Uddannet mag.art i kunsthistorie fra Århus Universitet (2003). Hun bor og arbejder i København.
Stenka Hellfach driver Somewhere – Public Art Agency.Somewhere udvikler kunst i bygninger, byrum og landskaber, der skaber ekstraordinære oplevelser og engagement omkring aktuelle spørgsmål, lokalt som globalt. Somewhere tror på kunstens evne til at skabe unikke og vedkommende steder, som mennesker forbinder sig til og værner om.
Arkitekt MAA og journalist Tyra Dokkedahl er uddannet fra Det Kongelige Akademi (2012) og Danmarks Medie og Journalisthøjskole (2021). Hun bor og arbejder i København.
Tyra Dokkedahl driver Seriously Fun – Bureau for kunst og formidling i bygninger, byer og landskaber. Seriously Fun omsætter visioner og strategier for stedet i kunst- og formidlingsprojekter, der gør indtryk på modtageren.
Programmet kan ses under program.