Hanne Nielsen & Birgit Johnsen

Globale problemstillinger og politiske dagsordner bliver nærværende i Blåvandshuk i Hanne Nielsen & Birgit Johnsens kunstværk til udstillingen. Kunstnerduoens værk består af en ca. 40 meter stor installation på stranden og et videoværk i Blåvandshuk Fyr. I værket er sandet hovedkarakter som element, der konstant former og omformer landskabet, animeret af naturens kræfter eller menneskers aktiviteter. 

Biografi


Hanne Nielsen & Birgit Johnsen er pionerer inden for dansk videokunst, og kombinerer medier som video, performance, skulptur og installationer i deres praksis. Kunstnerduoen ønsker, at deres værker bliver en ramme for refleksion over køn og individ og over aktuelle globale kritiske tilstande og de etiske og eksistentielle valg, vi som mennesker står overfor. For dem er mediebilleder og videomediet en afgørende magt i vores samfund, og den politiske virkelighed er et stærkt fokus i deres praksis. 

Hanne Nielsen (1959) og & Birgit Johnsen (1958) er begge uddannede billedhuggere fra Det Jyske Kunstakademi (hhv. 1990 og 1991), og har siden 1993 arbejdet sammen som kunstnerduo. Hanne Nielsen og Birgit Johnsen bor og arbejder i Århus.

Hanne Nielsen & Birgit Johnsen er repræsenteret af Charlotte Fogh Gallery. Duoen har udstillet i Danmark og internationalt, i de seneste år med solo-udstillinger på Ormston House, IRL (2023), Viborg Kunsthal (2019), Overgaden (2018) og Den Frie (2016), hvor de også modtog Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legat. Deres værker er inkluderet i samlinger som bl.a. ARoS, Statens Museum for Kunst, Århus Kommune og Statens Kunstfond. Duoen står bag en række udsmykninger, bl.a. til Aarhus Universitetshospital og Hospice Djursland. I 2020 modtog Hanne Nielsen & Birgit Johnsen Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat og i 2021 Statens Kunstfond livsvarige hædersydelse.